U NÁS aneb od cimbálu o lidové kultuře

Co vařily naše babičky o Velikonocích

Zábava

Premiéra: 11.4.2019

Výroba: 2019

V postním čase nám přijel Babinec z Kozojídek uvařit a upéct to, co naše babičky připravovaly v době velikonoční - postní omáčku "kyselicu", "nadívaninu", velikonoční žluté zdobené perníky, mazanec a beránka. Krásně k tomu hrály a zpívaly dvě cimbálové muziky ZUŠ Uherský Ostroh pod vedením ředitele Radima Havlíčka. Nenechejte si ujít! Recepty po odvysílání premiéry zde a na facebookové stránce našeho pořadu.

Pečený beránek/ ovečka
3 vejce
1 hrnek mletého cukru
1 vanilka nebo vanilkový cukr
½ hrnku oleje
1 hrnek mléka
2 ½ hrnku polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
(hrst mletých ořechů)

Vejce, mletý cukr, vanilku a olej utřeme do „hladka“. Postupně  přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko. Nakonec pomalu zamícháme ořechy. Formu vymažeme sádlem (máslem), vysypeme hrubou moukou. Dávka je na jednu formu středního beránka a dvě malé. Pečeme asi ½ hodiny na 180°C.
Mezitím si ušleháme bílky s cukrem nad párou – 1 bílek / 9dkg mletého cukru. Beránka/ovečku nejprve jemně potřeme ušlehaným sněhem a poté dozdobíme pomocí pytlíku na zdobení. Necháme zaschnout. Oči vytvoříme z kávových zrn nebo rozinek, větvičku „krušpánku“ vložíme do tlamičky.

Velikonoční mazanec
¼ l mléka
10 dkg mletého cukru
1 kostka droždí
4 žloutky
15 dkg rozpuštěného másla
1 vanilka
citronová kůra
špetka soli
½ kg polohrubé mouky
rozinky

Z droždí, dvou lžící cukru a mléka si připravíme kvásek. Přidáme žloutky, zbytek cukru, máslo, vanilku, citronovou kůru, sůl a mouky. Důkladně vypracujeme husté těsto a necháme kynout. Z těsta vytvarujeme dva bochánky, uhněteme z rozinkami (ořechy nebo mandle). Necháme ještě kynout a dáme na vymaštěný plech. Potřeme rozšlehaným vejcem, vrch mazanců nastřihneme nůžkami do kříže a dáme péct na 180°-200°C. Po deseti minutách zmírníme na 150°C a pečeme asi 30 minut.

Postní kyselica, neboli Zelná mačka

kyselé zelí bez šťávy (pro 10 lidí 5 l zelí)
2 kelímky kysané smetany
¼ l mléko
hl. mouka
6 vajec
brambory (uvařené ve slupce, oloupané)
3 lžc másla
cukr, sůl, pepř

Dáme vařit kysané zelí, trochu přisolíme a přisladíme. Po uvaření uděláme zátřepku z mléka a kysané smetany s hladkou moukou. Necháme provařit, polévka musí být hustá jako omáčka. Potom rozkvedláme vejce a nalijeme do kyselice. Ochutíme pepřem, solí a zjemníme máslem. Uvařené oloupané brambory dáme do talíře a zalijeme kyselicou.


Nadivanina (hlavička)

15 rohlíků (podle množství strávníků)
mléko
6 vajec
slanina
cibule
sůl

15 rohlíků nakrájíme na kostky, dáme do mísy a zalijeme mlékem. Ušleháme asi 6 vajec se solí a nalijeme na rohlíky. Upražíme slaninu s cibulkou. Přidáme pažitku nebo kopřivy. Vše dohromady zamícháme rukou a dáváme péct na vymazaný pekáč.  Pečeme do zlatova 20-25 minut na 180-190°C. Upečenou nadivaninu pomastíme a nakrájíme na kostky.

Kozojídský perník žlutý

½ kg cukru
2 žloutky
1 vejce
žlutý bretón
hladká mouka
20g  spěšné soli (cukrářské droždí)

na polevu:
rozšlehané vajíčko
mléko
červený bretón

V misce utřeme cukr, žloutky i vejce, přidáme mléko a žlutý bretón. Postupně přimícháváme hladkou mouku se spěšnou solí. Těsto musí být hustší, aby se později dalo válet.  Necháme do druhého dne odpočívat (nebo alespoň 4-5 hodin). Těsto vyválíme na 0,5 cm a vykrajujeme pomocí vykrajovátek jednotlivé velké tvary a klademe na vymazaný plech. Upečené perníky potřeme polevou připravenou z rozšlehaného vajíčka s trochou mléka, obarvenou červeným bretónem. Necháme oschnout a zdobíme ušlehaným bílkem s cukrem.



Zábava

Premiéra: 11.4.2019

Výroba: 2019