U NÁS aneb od cimbálu o lidové kultuře

Co vařily naše babičky - fašank

Zábava

Premiéra: 13.2.2020

Výroba: 2020

Cyklus s folklorní tématikou, pořadem provází Magdalena Múčková.

V pořadu U nás znovu pozvala Magdalena Múčková tetičky z Kozojídek, aby tentokrát seznámily diváky s jídlem v masopustní době .Zpěvem doplnily pořad ženy ze Strání. Říkají si podle málo známé byliny  Netáta. Na dudy hraje Pavel Popelka. Komu se jejich zajímavá jídla líbí, mouhou si napsat o  recepty.

Recepty:
Zabíjačková mozečková omáčka
4 velké cibule
vepřové vnitřnosti (2ks ledvinky, 20dkg játra, 1 srdíčko, 1 jazyk)
hladká mouka
sůl, pepř, Nové koření, Bobkový list, majoránka, česnek
kostka masoxu
2 smetana na vaření
maso z hlavy (líčka)
1 vepř. mozeček
vepř. koleno

Na sádle osmažit osolenou cibuli – do zrůžovění. Přidat hl. mouku a udělat zásmažku. Zalít  asi 1l studené vody, nechat zavařit. Přidat vývar, zatřepat a zahustit smetanou s moukou (může se přidat trocha mléka). Nechat povařit a přidat utřený mozeček. Vařit už jen chvíli, promíchat a dochutit (pepř, sůl, masox, ocet)
Vývyr: uvařit vnitřnosti (lednicky, játra, srdíčko, jazyk a maso z kolena) s kořením – sůl, pepř, majoránka, česnek, kostka masoxu.
Do hotové omáčky se nakrájí na plátky vnitřnosti, podává se s bramborem.

Pečené milosti
25 dkg hl.mouky
25 dkg másla
2 PL bílého vína
1 vejce

Vypracovat těsto, nechat odpočinout, rozválet tenší než na linecké, péct při 200°

Pivní milosti
I. těsto: 1 Smetanol, 20dkg hl. mouky – vyhnětat těsto
II. těsto: ½ kg hl. mouky, 3 žloutky, ½ hrnku mléka, ½ hrnku piva, špetka soli

Každé těsto vytněteme zvlášť, druhé těsto hněteme asi ½ hodiny. Obě těsta vyválíme na 2 placky, které dáme na sebe a 3x převálíme jako trubičky. Necháme 2 hodiny odpočinout. Vyválíme na tenko, utvoříme čtverečky a uvnitř nakrájíme proužky. Smažíme na rozpáleném tuku a pocukrujeme.

Koblížky
1/2kg hladké mouky  
5lžíc cukru moučka 
1/4lmléka  
50g droždí  
2 vařené brambory  
6 žloutků  
štamprle rumu

Z teplého mléka a droždí uděláme kvásek, přidáme žloutky, rum a dvě jemně nastrouhané brambory. Spolu se zbylými přísadami vypracujeme vláčné těsto, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vykynout.
 Vyhazujeme lžící malé bochánky, necháme zase nakynout. Prsty uděláme uprostřed důlek a vhazujeme do rozpáleného oleje.
Hotové pocukrujeme, dozdobíme do důlku marmeládou, vyšlehaným tvarohem, nebo šlehanými bílky.

Drkotina
2 kotky (nožky)
1 vepřové koleno
petržel, cibule, mrkev, celer
5 stroužků česneku
Bobkový list, Nové koření, majoránka, sůl

Koleno a nožičky dáme vařit do slané vody dokud nezměknou. Pak maso obereme, nakrájíme i s kůžičkama nadrobno. Přidáme nakrájenou zeleninu. Zalijeme vývarem a dochutíme. Dáme do chladna ztuhnout.


Zábava

Premiéra: 13.2.2020

Výroba: 2020