Podpořte prosím Lepší oči pro Noe – sbírka na nové kamery pro přenosový vůz

Via Caritas

Rozhovor Jiřího Pavlici s Evou a Václavem Hudečkovými

Dokumentaristika

Premiéra: 12.6.2022

Výroba: 2022

V roce 2022 oslavil Václav Hudeček významné  jubileum: 70 let mimořádného uměleckého i lidského života. Vzhledem k tomu, že televize Noe již mnoho let s Václavem Hudečkem, jeho ženou Evou, ale i s jeho žáky spolupracuje, mohl vzniknoutl pořad, který vytvořil a uváděl Jiří Pavlica. Ve studiu mu i proto přišel přát  ředitel televize Noe P. Leoš Ryška.

" Václav Hudeček patří ke stálicím českého koncertního umění. Ve věku patnácti let, dne 12. listopadu 1967 vystoupil na koncertu v Londýně s Royal Philharmonic Orchestra. O den později ho slyšel legendární David Oistrach, předpověděl mu velkou budoucnost a nabídl mu pedagogickou pomoc. Od roku 1970 až do Oistrachovy smrti v roce 1974 byl žákem tohoto velkého Mistra. Zároveň absolvoval studium na pražské Akademii múzických umění ve třídě prof. Václava Snítila.

Od svého londýnského debutu vystupoval po celém světě na nejprestižnějších pódiích.

Systematicky se také stará  a pomáhá nastupující české interpretační generaci, a to jak každoročním pořádáním letních houslových kurzů v Luhačovicích, tak představováním těch nejlepších jako hostů na svých koncertech v rámci tradičních vánočních turné nebo na festivalu Svátky hudby v Praze, v Luhačovicích, Zlíně, Třebíči, Litoměřicích a dalších městech.[

Ocenění:

 V roce 2007 u příležitosti státního svátku 28. října udělil prezident republiky Václav Klaus V. Hudečkovi vysoké státní vyznamenání Medaile Za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění.

V roce 2012 obdržel při příležitosti životního jubilea stříbrnou medaili hlavního města Prahy z rukou primátora Bohuslava Svobody. O dva roky později se stal čestným občanem Prahy 2.

V roce 2015 obdržel jako zatím jediný Čech v historii od prezidenta Italské republiky prestižní vyznamenání Řád rytíře italské hvězdy „Cavaliere dell’Ordine della Stella d‘Italia“.

V roce 2022 mu bylo uděleno Čestné občanství hlavního města Prahy a nejvyšší vyznamenání Ministerstva kultury ČR za šíření dobrého jména české kultury doma i v zahraničí Artis Bohemiae Amicis."

Dokumentaristika

Premiéra: 12.6.2022

Výroba: 2022