Podpořte prosím Lepší oči pro Noe – sbírka na nové kamery pro přenosový vůz

Zpravodajské Noeviny

26. 7. 2022

Zpravodajství

Premiéra: 26.7.2022

Výroba: 2022

Reportáže


Misionářem ve vlastní zemi

„Pán nás volá, abychom v noci ostatních zažehli hvězdy.“ Tato slova papeže Františka se stala mottem letošní misie v Postoloprtech, kam přijeli mladí misionáři ze společenství Antiochia, které už třicet roků navštěvuje farnosti v celé naší zemi.


Setkání mariánské mládeže

Hlohovec se na tři dny stal místem setkání celoslovenského mládežnického společenství Sdružení mariánské mládeže.


Na startu se studenty Publicistiky

Už čtyři roky spolupracuje televize Noe se studenty pražské Vyšší odborné školy publicistiky. Od prvního ročníku svého studia mohou poznávat práci zejména v pražské redakci v naší televize. Studenti mají také vlastní pořad Na startu, jehož nejnovější díl můžete vidět právě v těchto dnech.


Velehradský perník

Výstava Velehradský perník prezentuje díla pěti desítek tvůrkyň z oblasti perníkářství. Jde o práce převážně amatérek z celé naší republiky, ale také ze Slovenska, Polska, Ukrajiny a Maďarska.


Nová kniha Evy Erbanové

Eva Erbenová přežila Terezín a Osvětim, přišla o milované rodiče a díky šťastné náhodě unikla z pochodu smrti. Žije v Izraeli a ve svých 92 letech vydala knihu vzpomínek. Má název Cesta… a v minulých dnech ji představila ve Winternitzově vile v Praze.


Folkové prázdniny

Náměšť nad Oslavou se také letos rozezněla a rozzářila festivalem Folkové prázdniny.


Mešní víno z arcibiskupských sklepů

Arcibiskupské víno v Kroměříži patří k našim největším producentům mešního vína. Ke své produkci používá dvě vinice. Starší je v obci Hluk, kde také probíhá zpracování hroznů. Novější vinice se rozprostírá na nedalekém Velehradě. Letos tam bude první sklizeň.




Diáře


Terchová, 27. – 31. července

Jánošíkove dni

Jubilejní ročník folklorního festivalu v Těrchové bude plný hudby, zpěvu, tance a krojů. V neděli bude mše svatá za nositele lidových tradic. Mnohé z pestrého programu odvysílá televize Noe.


Zdoňov, 28. července

Pěší putování za mír

První etapa putování za mír východočeskou přírodou povede ze Zdoňova do Meziměstí. Na cestu dlouhou jedenáct kilometrů se vydají poutníci společně vlakem z Hradce Králové.


Hora svatého Klimenta, 31. července

Pouť ke svatému Gorazdovi

Svatý Gorazd byl nástupcem svatého Metoděje na arcibiskupském stolci. Jeho památku uctí poutníci na Hoře sv. Klimenta. Program zahájí slavnostní liturgie východního obřadu ve staromoravském a českém jazyce.


Horní Police, 31. července

Návštěva apoštolského nuncia

Arciděkanství Horní Police zve na mši svatou, kterou bude v kostele Navštívení Panny Marie sloužit apoštolský nuncius v České republice arcibiskup Jude Thaddeus Okolo. Následovat bude beseda na faře.


Bučovice, 31. července

Setkání v pekle, Tváře Cejlu,…

K výročí smrti P. Václava Drboly bude v kostele v Bučovicích otevřena výstava s dokumenty o třetím odboji, o bývalé brněnské věznici a o nezákonně popraveném knězi Václavu Drbolovi.


Praha, 31. července

Pocta svatému Ignáci

V kostele sv. Ignáce z Loyoly v Praze se uskuteční slavnostní koncert na závěr Ignaciánského roku. Účinkovat budou sopranistka Hana Žárová a varhaník Martin Maxmilian Kaiser. 


Svatá Hora, 1. srpna

Památka sv. Alfonse Maria de Liguori, CSsR

Na první srpen připadá svátek zakladatele řádu redemptoristů svatého Alfonse Marii de Liguori. Bude vzpomenut na Svaté Hoře při mši svaté s obnovou řeholních slibů tamních redemptoristů.


Tuchoměřice, 1. – 5. srpna

Letní škola Tomáše Akvinského

Ke společnému studiu nauky a textů svatého Tomáše Akvinského zvou bratři dominikáni do Tuchoměřic. Společné hledání nabízejí prostřednictvím přednášek, workshopů, modlitby a diskuzí.

Zpravodajství

Premiéra: 26.7.2022

Výroba: 2022