Podpořte prosím Lepší oči pro Noe – sbírka na nové kamery pro přenosový vůz

Dobrodružství před kamerou

Dokumentaristika

Premiéra: 16.9.2023

Výroba: 2023

Juraj a Stanislava Jedinákovi se filmování věnují víc než 10 let. Mají za sebou množství festivalů, z kterých si několikrát odnesli ocenění. Věnují se hlavně cestopisným filmům doma i v zahraničí. Film Krajinou domova získal na festivalu Tatranský kamzík cenu UNICA a získal šanci reprezentovat na mezinárodní scéně amatérského filmu. První výraznější úspěch zaznamenali s filmem Kaukau v roce 2008. Po něm následovali další jako Krajina za severním větrem nebo Tat tvam asi, který se stal jejich zatím nejúspěšnějším filmem. Zabodovali na některých festivalech. Nejnovějším filmem manželů Jedinákových je snímek Zmoknutí na východě.

Ve filmu Krajinou domova potkáme přátelství, zážitky, silné rodinné pouto, ale také nástrahy, překážky a velké dobrodružství. Takový je filmový příběh neobvyké trojice, která sa vydala na kole po Slovensku. Čtyřletý chlapec vyráží na svou první velkou cyklistickou výpravu s rodiči, kteří už projeli na kole kus světa.


Juraj Tešlár je hobby filmař ze Slovenska, který miluje cestování, hory a všechny druhy outdoorových aktivit, ale vždy upřednostňoval horská kola. Organizoval několik expedic do zahraničí, kde on a jeho přátelé projeli na kolech Alpy, Pyreneje, Kavkaz, Ťan-Šan nebo Skalnaté hory. S vášní pro tvorbu filmu se snaží vytvořit dokumenty z těchto dobrodružství a mnoho z nich se již vybralo pro festivaly horských filmů v Evropě, Americe nebo Asii. Natočil film Transcaucasus (2019), Americké dobrodružství MTB (2020), Stoneman Dolomiti Trail (2021), Transylvánské stezky (2022) a Tři odstíny Pyrenejí (2023).

Ve filmu Transylvánské traily budeme putovat horami v srdci Rumunska. Poskytují svobodný pohyb na horském kole. Horské hřebeny nabízí neomezené možnosti a turistů je tu minimum. Tři kamarádi ze Slovenska se rozhodli prozkoumat tři rumunská pohoří a zažít opravdu parádní MTB dobrodružství.

Dokumentaristika

Premiéra: 16.9.2023

Výroba: 2023