Podpořte prosím Lepší oči pro Noe – sbírka na nové kamery pro přenosový vůz

Zpravodajské Noeviny

5. 3. 2024

Zpravodajství

Premiéra: 5.3.2024

Výroba: 2024

REPORTÁŽE

Biskupské svěcení Mons. Stanislava Přibyla

V pořadí 21. biskupem litoměřickým se stal Mons. Stanislav Přibyl. Druhého března ho do úřadu doprovodilo společenství diecézních kněží, jáhnů, řeholníků a mnoha věřících spolu s biskupy ostatních diecézí i ze zahraničí. Hlavním světitelem byl pražský arcibiskup Jan Graubner.


Čeští kněží na studiích v Římě

Třetím rokem pokračují licenciátní studia liturgiky pro české kněze v pastoraci. Vedle výuky na Katolické teologické fakultě v Praze zahrnují i týdenní pobyt na Papežském liturgickém institutu v Římě.


Festival Templfest

Po covidové pauze se konečně podařilo uspořádat jedenáctý ročník multižánrového festivalu židovsko-křesťanské kultury a dialogu Templfest Ostrava. Bohatý hudební program střídaly přednášky a debaty v inspirativní atmosféře.


Jesus Christ Superstar

Na třicet zpěváků a muzikantů, hlavně farníků z Brna-Řečkovic, připravuje koncertní provedení muzikálu Jesus Christ Superstar.


Den vzácných onemocnění

Na padesát lidí si 29. února před opavským kostelem sv. Janů připomnělo Den vzácných onemocnění. Opava se tak připojila ke stovkám měst na všech kontinentech, kde si lidé nasvícením veřejného objektu barvami loga Dne vzácných onemocnění připomínají, že u některých nemocí je velmi obtížné stanovit správnou diagnózu. V Opavě akci už potřetí iniciovala členka České asociace pro vzácná onemocnění Lenka Martínková, která sama velmi vzácnou nemocí trpí. 


Houslový virtuos a pedagog Ivan Ženatý

V rámci letošního Mezinárodního hudebního festivalu Leoše Janáčka povedou mistrovské interpretační kurzy na Hukvaldech klavírista Ivo Kahánek a houslista Ivan Ženatý. V Lomnici nad Popelkou, kde dnešní houslový virtuos vyrůstal, mělo amatérské muzicírování velkou tradici.


Evropská unie a Ukrajina

Smlouva o fungování Evropské unie, Smlouva o Evropské unii a Listina základních práv Evropské unie. Komentář k těmto třem základním dokumentům, kterými se unie řídí, nově vychází i v ukrajinštině. Slavnostně prezentován byl v pražském Karolinu. Na Ukrajině je publikace k dispozici zájemcům zdarma.



Z DIÁŘE

 

Brno, Olomouc, Ostrava, 6. března

Noc práva

Noc práva se koná ve výroční den vyhlášení Ústavní listiny Československé republiky v roce 1920. V několika městech nabídne přednášky, projekce filmů, divadelní představení, exkurze i další program. 


Praha, 7. března

Postní doba v koptské liturgii

Tématem přednášky Latifa Shinoudy v rámci cyklu Večerní škola liturgiky bude Postní liturgie v tradicích Východu a Západu. Koná se v Praze v budově Katolické Teologické fakulty.


Brno, 7. března

Knihovna Biskupství brněnského

V den otevřených dveří Knihovny brněnského biskupství bude možné prohlédnout si její nově upravené prostory, navštívit výstavu Biblí a zúčastnit se kvízu o ceny. Knihovnu požehná biskup Pavel Konzbul.


Hradec Králové, 7. března

Výročí Tomáše G. Masaryka

Masarykova společnost v Hradci Králové zve na setkání k výročí narození našeho prvního prezidenta. V prostorách kavárny Artičok pak bude debata k tématům současnosti za účasti Václava Marhoula.


Třebnice, 9. března

Diecézní pouť za sv. Hedvikou

Před 850 lety se narodila svatá Hedvika, dnes patronka ostravsko-opavské diecéze. K výročí se bude konat diecézní pouť do polské Třebnice, kde žila, zemřela a je pohřbena.


Praha-Hostivař, 8 – 9. března

Seminář o charismatech

V Komunitním centru Farní stodola v Praze-Hostivaři se uskuteční seminář o charismatech. Povede ho koordinátorka Katolické charismatické obnovy Pavla Petrášková.


Vsetín, 9. března

Floorball Quinta Cup

Ve Vsetíně se uskuteční desátý ročník florbalového turnaje vícečlenných rodin.

Pětičlenná družstva vytvoří katolické rodiny, které mají v letošním roce minimálně tři děti v základní škole.


Koclířov, 11. – 15. března

Modlitba, půst a víra

Postní duchovní obnovu v Koclířově povede františkán P. Marinko Šakota a Olga Merkovičová z Medžugorje. Součástí programu bude Fatimská vigilie a Fatimský den.

Zpravodajství

Premiéra: 5.3.2024

Výroba: 2024