Podpořte prosím Lepší oči pro Noe – sbírka na nové kamery pro přenosový vůz

ARTBITR - Kulturní magazín

"Perla na blatech" - Plečnikův kostel svatého Michala v Lublani

Publicistika

Premiéra: 22.4.2024

Výroba: 2024

Jeden z unikátních počinů významného slovinského architekta Jože Plečnika – kostel sv. Michaela v Lublani postavený v letech 1936-1940. Bývá označován také jako kostel na Barju, a to podle oblasti Ljubljansko barje (Lublaňská blata) jihozápadně od hlavního města ve vesnici Črna Vas, kde se kostel nachází. Jedná se o bývalou mokřadní oblast.

Tento malebný kostel je ukázkou Plečnikovy nevídané nápaditosti. Stavbu od samého počátku provázela řada potíží. Jednalo se především o nedostatek financí nebo problém s podmáčenou půdou. Plečnik do kostela umístil řadu zvláštností. Mezi ty nejzajímavější patří konstrukční systém založený na kanalizačních trubkách či lampy z kávových mlýnků či kravských rohů, které odkazují na lidovou tradici. Interiér kostela je prostorný a má typicky venkovský charakter, který umocňuje převažující materiál – dřevo a folklórní vzory na sloupech.

Pro svou jedinečnost byla všechna díla Josipa Plečnika v Lublani zapsána v roce 2021 na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Publicistika

Premiéra: 22.4.2024

Výroba: 2024