Podpořte prosím Lepší oči pro Noe – sbírka na nové kamery pro přenosový vůz

S chutí přes práh

Misionáři obláti v Dolní Bělé

Zábava

Premiéra: 5.5.2024

Výroba: 2024

Misionáře obláty založil jako malou skupinku diecézních kněží provensálský kněz Evžen de Mazenod v r. 1816 v Aix-en-Provence, tehdy pod jménem Misionáři Provensálska. Svým bratrským životem a hlásáním lidových misií měli pomoci zdevastované církvi po Francouzské revoluci znovu probouzet víru tehdejších lidí. Oblátská novodobá historie se v Česku začíná znovu psát krátce po sametové revoluci. S pomocí rakouských a polských spolubratří obnovuje oblátskou misijní činnost o. Zdeněk Čížkovský, který po komunistickém puči uprchl do zahraničí. V Jižní Africe se stal oblátem a tam také působil jako misionář u etnika Zulu. V r. 1991 zakládá řeholní dům v Kroměříži a o tři roky později přebírají obláti do správy i jihočeské poutní místo Tábor - Klokoty. V českobudějovické diecézi působili obláti i v Českých Velenicích a přilehlých farnostech, kde mohli udržovat kontakt se spolubratry z rakouského Gmündu. Z Kroměříže obláti odcházejí v r. 2010 a posilují své působení v misijní oblasti severního Plzeňska. Místní mezinárodní komunita žije ve dvou domech v Plasích a Dolní Bělé.Štáb pořadu S chutí přes práh točil s bratřími právě v Dolní Bělé, kde žije mezinárodní komunita. I proto nás vařit učil řeholník původem ze Srí Lanky.


BANÁNOVÉ KARI S KOKOSOVÝMI ROTI(Původní pokrm ze Srí Lanky)


Ingredience na 4 porce banánového kari:
4 banány
1 cibule
1-2 stroužky česneku
kousek čerstvého zázvoru
1 lžička celého římského kmínu
10 – 15 kari listů
1-2 zelené tobolky kardamonu
1/2 lžičky kurkumy
kousek skořice
špetka soli
hrnek kokosového mléka
1 lžíce oleje na smažení


Postup:
Banány podélně rozpůlíme a nakrájíme na kousky široké asi 1 cm.Rozpálíme olej a přidáme na něj kmín. Necháme asi 3 minuty. Pak přidáme najemno nakrájenou cibuli, utřený česnek, rozmačkaný zázvor, kari listy a špetku soli. Mícháme a po 2 minutách zmírníme plamen, přidáme banány a zbytek rozdrceného koření. Za stálého míchání dusíme asi 5-6 minut. Poté přidáme kokosové mléko a vaříme na mírném plameni asi 10 minut, dokud pokrm nezhoustne. Pokud se tekutina odpaří úplně, přidáme trošku vody.Jako přílohu používáme obvykle rýži. Nám ale chutná s kokosovými plackami Roti.




Placky Roti
Ingredience na 4 porce Roti:
2 hrnky hladké mouky
1 a ½ hrnku čerstvě nastrouhaného kokosu
(místo čerstvého kokosu lze užít 1 hrnek sušeného kokosu smíchaný s ¼ hrnkem mléka)
1 a ½ lžíce másla
½ nakrájené cibule
špetka soli
voda


Postup:
Nastrouháme kokos, osolíme, přidáme najemno nakrájenou cibuli, máslo a všechno promícháme. Přidáme mouku a opět promícháme. Postupně přidáváme po troškách vodu dle potřeby a důkladně těsto zpracováváme, dokud nebude hladké a hutné. Pak na pomoučněném prkénku vyválíme asi 0,5 cm tlusté placky. Pečeme na pánvi na sucho. Z každé strany asi 2 – 3 minuty.

Zábava

Premiéra: 5.5.2024

Výroba: 2024