Podpořte prosím Lepší oči pro Noe – sbírka na nové kamery pro přenosový vůz

S chutí přes práh

komunita bratří františkánů v Moravské Třebové

Zábava

Premiéra: 8.10.2023

Výroba: 2023

Další díl nejen kulinářského cyklu z prostředí českých a moravských klášterů natáčel televizní štáb v Moravské Třebové u bratrů františkánů. Vařili jsme s bratrem Mojžíšem alias Mojžou, který je nejen šikovným kuchařem, ale který také píše ikony. Těšte se tedy na reportáž z františkánské komunity, kde nás provázel jejich představený bratr Eliáš.

Recepty bratrů Františkánů z Moravské Třebové


Pizzocheri

(recept na 8 porcí)

Kapusta 1 ks

Brambory 1 kg

Máslo 125 g

Celozrnné těstoviny 500 g

Česnek, jedna palička

Pepř černý, mletý

Šalvěj, pět snítek

Olivový olej

Sýry: Parmezán – lze jej nahradit Blaťáckým zlatem 100 g, Eidam 175 g, mozzarella mini množství dle plochy zapékací mísy


Postup: Vodu ve větším hrnci osolíme, do vroucí vody vložíme dva lístky šalvěje a rozmačkané nebo nasekané dva stroužky česneku. Jakmile vše spařením zavoní, vložíme do vody nakrájenou hlávku kapusty, povaříme 3-5 minut, poté přidáme na silnější plátky nakrájené brambory. Po 5 minutách přidáme těstoviny. Jakmile budou brambory měkké, vše slijeme a necháme odkapat. Mezitím na pánvi rozpustíme máslo a přidáme zbytek česneku nakrájený na plátky a pokrájenou šalvěj. Restovat max 1 minutu na mírném ohni. Zapékací mísu vymažeme olivovým olejem a začneme vrstvit všechny připravené ingredience pokrmu. Nejprve vložíme 2/3 směsi kapusty, brambor a těstovin. Trochu posolíme a popepříme. Polovinu kuliček mozzarely položíme na směs, na mozzarellu položíme ostatní sýry. To vše polijeme polovinou česnekovo-šalvějovým sosem z másla. Zbytek směsi kapusty, brambor a těstovin položíme navrch. Trochu posolíme a popepříme. Poklademe zbytek mozzarely a polijeme zbytkem sosu. Vložíme péct do předehřáté trouby na 200 st., na dobu 30 min.



Zapečená jablka s rumem


Velká jablka 4 ks

Hnědý cukr 4 lžíce

Rum 4 lžíce

Mletá skořice


Postup: Odkrojíme vrch jablka se stopkou - použijeme jej následně jako pokličku. Nožem odstraníme jadřinec, pozor, neudělat v jablku průchozí otvor. Do vydlabaného jablka nasypeme tmavý cukr, posypeme skořicí a cukr zalijeme rumem. Nakonec zaklopíme odříznutým kloboučkem.

Troubu předehřejeme na 200 st. A zapékáme 20-30 min.


Zábava

Premiéra: 8.10.2023

Výroba: 2023