S chutí přes práh
komunita bratří františkánů v Moravské Třebové
Další díl nejen kulinářského cyklu z prostředí českých a moravských klášterů natáčel televizní štáb v Moravské Třebové u bratrů františkánů. Vařili jsme s bratrem Mojžíšem alias Mojžou, který je nejen šikovným kuchařem, ale který také píše ikony. Těšte se tedy na reportáž z františkánské komunity, kde nás provázel jejich představený bratr Eliáš.
Recepty bratrů Františkánů z Moravské Třebové
Pizzocheri
(recept na 8 porcí)
Kapusta 1 ks
Brambory 1 kg
Máslo 125 g
Celozrnné těstoviny 500 g
Česnek, jedna palička
Pepř černý, mletý
Šalvěj, pět snítek
Olivový olej
Sýry: Parmezán – lze jej nahradit Blaťáckým zlatem 100 g, Eidam 175 g, mozzarella mini množství dle plochy zapékací mísy
Postup: Vodu ve větším hrnci osolíme, do vroucí vody vložíme dva lístky šalvěje a rozmačkané nebo nasekané dva stroužky česneku. Jakmile vše spařením zavoní, vložíme do vody nakrájenou hlávku kapusty, povaříme 3-5 minut, poté přidáme na silnější plátky nakrájené brambory. Po 5 minutách přidáme těstoviny. Jakmile budou brambory měkké, vše slijeme a necháme odkapat. Mezitím na pánvi rozpustíme máslo a přidáme zbytek česneku nakrájený na plátky a pokrájenou šalvěj. Restovat max 1 minutu na mírném ohni. Zapékací mísu vymažeme olivovým olejem a začneme vrstvit všechny připravené ingredience pokrmu. Nejprve vložíme 2/3 směsi kapusty, brambor a těstovin. Trochu posolíme a popepříme. Polovinu kuliček mozzarely položíme na směs, na mozzarellu položíme ostatní sýry. To vše polijeme polovinou česnekovo-šalvějovým sosem z másla. Zbytek směsi kapusty, brambor a těstovin položíme navrch. Trochu posolíme a popepříme. Poklademe zbytek mozzarely a polijeme zbytkem sosu. Vložíme péct do předehřáté trouby na 200 st., na dobu 30 min.
Zapečená jablka s rumem
Velká jablka 4 ks
Hnědý cukr 4 lžíce
Rum 4 lžíce
Mletá skořice
Postup: Odkrojíme vrch jablka se stopkou - použijeme jej následně jako pokličku. Nožem odstraníme jadřinec, pozor, neudělat v jablku průchozí otvor. Do vydlabaného jablka nasypeme tmavý cukr, posypeme skořicí a cukr zalijeme rumem. Nakonec zaklopíme odříznutým kloboučkem.
Troubu předehřejeme na 200 st. A zapékáme 20-30 min.
![](/images/kat/465/38313k1.jpg?2)
![](/images/kat/465/38313k2.jpg?172)
![](/images/kat/465/38313k3.jpg?62)
![](/images/kat/465/38313k4.jpg?75)
![](/images/kat/465/38313k5.jpg?120)
![](/images/kat/465/38313k6.jpg?2)
![](/images/kat/465/38313k7.jpg?210)