Podpořte prosím Lepší oči pro Noe – sbírka na nové kamery pro přenosový vůz

S chutí přes práh

Komunita Blahoslavenství v Dolanech u Olomouce

Zábava

Premiéra: 5.11.2023

Výroba: 2023

Natáčecí štáb pořadu S chutí přes práh se tentokrát vypravil do Dolan u Olomouce do Komunity Blahoslavenství, kde žijí Bohu zasvěcené sestry a bratři, kněží, rodiny, manželské páry i laici. Všechny je spojuje spiritualita, která vedle křesťanských kořenů čerpá třeba i z židovské tradice.


Recepty Komunity Blahoslavenství v Dolanech u Olomouce


Šabatový chléb - Chala

(dva kusy)


Hladká mouka 1 kg

Droždí 1 kostka

Mléko 0,5 l

Slunečnicový olej 0,25 l

Vejce 3 ks

Krupicový cukr, 4 pol. lžíce

Sůl dvě čajové lžičky

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a necháme ho vyběhnout. Do zadělávací mísy nasypeme mouku, přidáme kvásek a ostatní ingredience vyjma máku nebo sezamového semínka na posyp. Nejlépe rukou zpracujeme vláčné těsto jako na buchty či vánočku. Pokud se nám zdá řídké, přidáváme mouku. Když je již těsto kompaktní a pěkně jde od mísy, zakryjeme jej utěrkou a necháme vykynout. Po vykynutí rozdělíme těsto na dvě poloviny, každou polovinu pak na tři stejné díly. Z každého dílu vyválíme delší válečky. Ze tří pak upleteme klasický cop, potřeme ho olejem a posypeme mákem nebo sezamovým semínkem. Oba copy vložíme na plech s pečícím papírem a pečeme 45 min při 180 st. Šabatový chléb se většinou láme a hodí se jako příloha k polévce či namazaný máslem a marmeládou.



Špenátové topinky

Krajíc chleba 4

Rozmražené špenátové pyré, cca 150 g

Tvrdý sýr, strouhaný 50g

Vejce, 1 ks

Česnek, utřený, 2 stroužky

Sůl

Olej nebo sádlo na smažení.

Všechny ingredience smícháme, směs natřeme na chléb a natřenou stranou vložíme na pánev s rozpáleným tukem. Smažíme do křupava.


Zábava

Premiéra: 5.11.2023

Výroba: 2023