Podpořte prosím Lepší oči pro Noe – sbírka na nové kamery pro přenosový vůz

Zpravodajské Noeviny

11. 7. 2023

Zpravodajství

Premiéra: 11.7.2023

Výroba: 2023

REPORTÁŽE

Stojanovo otcovské srdce

K letošnímu výročí arcibiskupa Stojana vytvořil Otmar Oliva dílo nazvané Stojanovo otcovské srdce. Na Velehradě ho požehnal administrátor olomoucké arcidiecéze biskup Josef Nuzík. Žehnání se zúčastnil také pražský arcibiskup Jan Graubner. Dílo je umístěno v královské kapli, kde je Antonín Cyril Stojan pochován.


Mše svatá s českými a moravskými biskupy

Šestého července slavili čeští a moravští biskupové společnou bohoslužbu v kostele sv. Václava v Sazovicích. Kostel podle návrhu architekta Marka Jana Štěpána byl zařazen mezi nejlepší světové stavby roku 2017.


Cyrilometodějské dny v Těrchové

V Těchové se konal 34. ročník Cyrilometodějských dnů. Letos připomněl 1160 roků od od  příchodu soluňských bratří na Velkou Moravu.


Hygienický autobus pro Ukrajinu

V Hlučíně prochází přestavbou hygienický autobus pro Ukrajinu díky organizacím Cesta naděje života a Bridge of Ukraine. Po dokončení bude nezávislý na zdroji vody a elektřiny. V zatím neurčené oblasti Ukrajiny bude sloužit jako pojízdná sprcha a prádelna.


Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary

Na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech byla i letos udělena cena ekumenické poroty, složené ze zástupců křesťanských církví. Svou hlavní cenu porota udělila bulharskému dramatu Blažiny lekce, který si odnesl i cenu za nejlepší ženský herecký výkon a hlavní cenu festivalu, Křišťálový glóbus.


Tyfloservis v Poděbradech

V prvním prázdninovém týdnu hostilo lázeňské město Poděbrady celorepublikové setkání lidí s poruchami zraku. Připravilo je pro ně ostravské Tyflocentrum, aby se pod vedením zkušených lektorů naučili pracovat s nejnovějšími verzemi speciálních počítačových softwarů.


Výročí biskupa Stanislava Zely

12. července 1893 se narodil Stanislav Zela, později sekretář olomouckých arcibiskupů Skrbenského, Stojana a Prečana a pomocný biskup olomoucký. Za války byl uvězněn v koncentračních táborech.



Z DIÁŘE

 

Žďár nad Sázavou, 13. - 16. července

KoresponDance

Poctu baroknímu staviteli Janu Blažeji Santinimu vzdá festival tance a současných pohybových žánrů ve Žďáru nad Sázavou. Nabídne představení, workshopy, filmové projekce a mnohé další.


Číhošť, 15. července

Výročí narození Josefa Toufara

Sté dvacáté prvé výroční narození Josefa Toufara připomene program v Číhošti, kde působil jako farář. Mši svatou bude celebrovat o. Marián Pospěcha. Následovat bude přednáška a koncert.


Kostelní Vydří, 15. července

Pouť kněží

Pouť kněží nejen brněnské diecéze se uskuteční v chrámu Panny Marie Karmelské v Kostelním Vydří. Hlavním celebrantem mše svaté bude emeritní biskup brněnský Vojtěch Cikrle.


Skalka, 17. – 23. července

Hlavní pouť

Nejstarší slovenské poutní místo Skalka se připravuje na hlavní pouť ke svatým Andreji-Svoradovi a Benediktovi. Slavnostní mši svatou bude celebrovat žilinský biskup Tomáš Galis.


Cornštejn, 22. července

Celodenní jarmark

Tradiční řemesla i chutě středověké kuchyně přiblíží jarmark v prostorách zříceniny hradu Cornštejn u Znojma. Vystaven bude i model podoby hradu na přelomu 15. a 16. století.


Medžugorje, od 23. července

Mladifest

Na padesát tisíc mladých lidí přijíždí každoročně na festival v poutním místě Medžugorje. Společně se modlí, naslouchají svědectví i hudbě a účastn í se duchovních cvičení i dalšího programu.


Olomouc, do 10. srpna

Výstava fotografií v katedrále

Významné církevní události i všední dny křesťanů dokumentovali také v loňském roce členové spolku Člověk a Víra. Průřez jejich fotografickou tvorbou je k vidění v olomoucké katedrále.


Kroměříž, do 17. září

Magie kresby

Italské kresby vrcholné renesance a manýrismu jsou k vidění v Arcibiskupském zámku v Kroměříži. Exponáty na výstavu zapůjčily významné galerie, muzea a další veřejné instituce.

Zpravodajství

Premiéra: 11.7.2023

Výroba: 2023