Podpořte prosím Lepší oči pro Noe – sbírka na nové kamery pro přenosový vůz

Zpravodajské Noeviny

18. 7. 2023

Zpravodajství

Premiéra: 18.7.2023

Výroba: 2023

REPORTÁŽE

Salesiánské prázdniny v Košicích

Jedinečný prázdninový příměstský tábor připravili pro děti salesiáni v Košicích. Po celý týden zněl smíchem, zpěvem i hlasitým povzbuzováním při soutěžích.


Charita a koloběžky v Jablunkově

Víkendové městské slavnosti v Jablunkově byly pro tamní Charitu příležitostí prezentovat svou práci ve stáncích a také netradiční akcí, koloběžkovým závodem družstev. Měl i další disciplíny a zapojilo se do něj pět týmů místních firem a organizací.


Velehradské perníky

Mezi dárky z pouti často patřilo a patří perníkové srdce a je tomu tak i na Velehradě. Proto zdejší Turistické centrum uspořádalo pro své návštěvníky výstavu Velehradský perník. Je stálou, velmi voňavou a pravidelně obměňovanou expozicí. Jedním z nových exponátů je třiceticentimetrová perníková kraslice.


Brno a jeho chrámy

V jihomoravské metropoli probíhá i v letošním roce festival Brno a jeho chrámy.


Modely gotických staveb

V galerii Novoměstské radnice v Praze se v červenci můžete vrátit zpět v čase zhruba o šest století. Vystaveny jsou tu modely gotických staveb, vytvořené studenty a pedagogy stavební fakulty ČVUT. Mnohé z původních staveb se do dnešní doby nezachovaly, byly přestavěny anebo byly dokončeny jinak, než jejich architekti zamýšleli.


Karel Bucháček: Přidušené město

Pražské nakladatelství POSITIF představilo knihu fotografií Karla Bucháčka. Jeho dílo bylo veřejnosti dosud prakticky neznámé, profesí byl vědec a fotografoval ve volném čase. Zaměřoval se hlavně na kolorit proměňujících se pražských čtvrtí nebo dramatické události odehrávající se v metropoli. Jeho archiv byl objeven až po roce 2008, kdy zemřel.


Markéta Vndroušová vítězkou Wimbledonu

Česká tenistka Markéta Vondroušová vyhrála jeden z největších světových tenisových turnajů, Wimbledon. Rodačka ze Sokolova jako první tenistka v historii ovládla londýnský turnaj jako nenasazená hráčka. Její cestu k vítězství sledovali také v tenisovém klubu v Praze na Štvanici, za který Markéta hraje.



Z DIÁŘE

 

Plzeň, 21. července

Muž, který stál v cestě

Meditační zahrada v Plzni se stává také letním kinem. Jako první tam bude promítnut nový český film o Františku Kryglovi. Projekci bude předcházet komentovaná prohlídka zahrady.


Karlštejn, 22. července 

Den poutníka

Akce pro poutníky a zřizovatele poutních stezek začne mší svatou na Karlštejně. Poté se účastníci vydají pěšky do Svatého Jana pod Skalou, kde budou připraveny prezentace projektů poutní turistiky.


Kutná Hora, 22. – 23. července

Pouť ke svatému Jakubovi

Patrona poutníků a mnoha farností svatého Jakuba oslaví nejen Kutná Hora. Tam začne oslava koncertem, v neděli ráno bude slavnostní mše svatá. Pestrý program zakončí nešpory.


Hluboká nad Vltavou, 23. července

Koncert mladých virtuosů

V rámci Jihočeského komorního festivalu se v kostele v Hluboké nad Vltavou uskuteční koncert dvou mladých virtuosů. David Pěruška zahraje na violoncello a Martin Šulc na akordeon.


Kietrz (Polsko), 23. července

Výročí kapličky

Mši svatou v polské Kietrzi bude slavit biskup Martin David spolu s dalšími biskupy. V místě působení blahoslaveného Richarda Henkese si připomenou výročí tamní kapličky.


Konice u Znojma. 23. července

Pouť ke sv. Jakubovi

Slavnostní poutní bohoslužbu bude v kostele svatého Jakuba v Konicích u Znojma celebrovat brněnský biskup Pavel Konzbul. Následovat bude veselí u vína a s dechovou hudbou.


Dešenice, 23. – 29. července

Šumava v tichu

Letním kurzem kontemplace Šumava v tichu budou doprovázet Elva Frouz a Jarek Veselák. Koná se na samotě u Dešenic v chalupě s prostým ubytováním, světnicí pro meditaci a vodou z potoka.


Vsetín, 26. července

Velkolepý vesmír – hrozba, či útěcha?

Na přednášku o vesmíru zve křesťanská akademie ve Vsetíně spolu s místní farností. Přednášet bude zástupce ředitele Vatikánské observatoře v arizonském Tucsonu jezuita Pavel Gábor.

Zpravodajství

Premiéra: 18.7.2023

Výroba: 2023