Podpořte prosím Lepší oči pro Noe – sbírka na nové kamery pro přenosový vůz

Zpravodajské Noeviny

25. 7. 2023

Zpravodajství

Premiéra: 25.7.2023

Výroba: 2023

REPORTÁŽE

Výročí kaple v Kietrzi

V obci Kietrz si Češi a Poláci společně připomněli výročí zdejší schönstattské kaple. Ve svém tehdejším působišti ji nechal vybudovat blahoslavený Richard Henkes, Při slavnostní liturgii, které předsedal katowický arcibiskup Adrian Galbas, byl korunován obraz Panny Marie Královny smíření.


Pěší pouť za umělce

Letošní Pěší pouť za umělce začala ve Starém Městě. Poutní trasa vede přes Velehrad, Napajedla, Zlín, Štípu, Fryšták a Rusavu na Svatý Hostýn. Poutníky doprovází arcibiskup Stojan i další kandidáti svatořečení v olomoucké arcidiecézi. Setkání s nimi zprostředkovává P. Jiří Zámečník.


Mendel festival Brno

V Augustiniánském opatství v Brně probíhal ve druhé polovině července Mendel festival. Hlavní program vyvrcholil koncerty, vědeckou konferencí a bohatým doprovodným programem nejen pro děti.


Charita pro Zambii

Zambie je vnitrozemský stát jižní Afriky. Rozlohou je téměř desetkrát větší než Česká republika, žije v ní šestnáct milionů obyvatel. Už deset roků v zemi působí česká Charita. Snaží se zmírnit až padesátiprocentní nezaměstnanost místních obyvatel tím, že jim pomáhá založit si vlastní živnosti.


Výstava Martiny Staňkové v zámku Valeč

Zámek Valeč leží v Karlovarském kraji na úpatí Doupovských hor. Do konce srpna hostí několik výstav včetně souboru obrazů Martiny Staňkové. Pod názvem Poutníkův ráj malířka vystavuje ukázky své tvorby, která se dotýká i křesťanských témat. Zabývá se rodinou, péčí o přírodu i postavou samotného Krista.


Varhany na Bouzově

Hrad Bouzov má po mnoha letech opět opravené hrající varhany.


Obnovená zvonička v obci Břve

V centru obce Břve oslavili hosté spolu s místními obyvateli dokončení obnovy náměstí, které sousedí s prostory našeho televizního studia Don Bosko. Nově vytvořený prostor požehnal ředitel televize Noe o. Leoš Ryška, o hudební doprovod slavnosti se postaral Pavel Helan.



Z DIÁŘE

 

Cheb, 26. července

Recitál Martina Poruby

V západních Čechách pokračuje Chebské varhanní léto. V chrámu svatého Mikuláše a Alžběty v Chebu přednese skladby mistrů devatenáctého a dvacátého století i varhanní improvizace Martin Poruba.


Sněžné v Orlických horách, od 29. července

Akademické týdny

Akademické týdny budou opět v areálu chaty Horalka ve Sněžném v Orlických horách. Po celý týden budou přednášet fundovaní odborníci z různých oborů, budou i koncerty a divadelní představení.


Annín u Sušice, 28. – 30. července

Sklářská anenská pouť

Třídenní program sklářské anenské pouti v Anníně u Sušice je spojený se setkáním a festivalem Aniček. V kapli nad sklárnou budou bohoslužby i koncert a ve sklárně ukázky sklářských dovedností.


Brno, 29. července

Pouť ke svaté Anně

Pouť ke svaté Anně se bude slavit také v nemocniční kapli Fakultní nemocnice U svaté Anny v Brně. Hlavním celebrantem bude P.Josef Janoušek, zpěvem liturgii doprovodí sestry františkánky-


Praha, 31. července

Poutní mše svatá

Při poutní mši svaté v kostele sv. Ignáce z Loyoly v Praze zazní Korunovační mše Wolfganga Amadea Mozarta. Účinkovat budou sólisté, smíšené pražské sbory a orchestr Collegium Strahoviense.


Neratovice, 6. srpna

Festival vděčnosti

Festival v Neratovicích připomene šedesáté výročí od historického projevu amerického bojovníka za lidská práva Martina Luthera Kinga. Zazní slova poděkování, hudba i verše.


Kladruby, do 30. září

Žena, vůně, píseň, kost

V klášteře v Kladrubech je k vidění výstava výtvarníků, pro které je inspirací obecný princip božského ženství, ale také Madona kladrubského kláštera, genius loci místa a Santiniho architektura.


Znojmo, do 1. října

Apolenka z modrotisku

Výstava ve Znojmě představuje akvarely Veroniky Vlkové a tiskařské formy i další nezbytnosti pro výrobu modrotisku. Vystaveny jsou také modrotiskové součásti lidového oděvu i současné výrobky. 

Zpravodajství

Premiéra: 25.7.2023

Výroba: 2023