Podpořte prosím Lepší oči pro Noe – sbírka na nové kamery pro přenosový vůz

Zpravodajské Noeviny

18.6.2024

Zpravodajství

Premiéra: 18.6.2024

Výroba: 2024

Reportáže


Hlavní pouť na Svatém Antonínku

Na Svatém Antonínku se konala hlavní pouť ke cti sv. Antonína Paduánského. Hlavním celebrantem poutní mše svaté byl apoštolský nuncius Jude Thaddeus Okolo. V jejím závěru přišlo na poděkování o. Zdeňku Stodůlkovi, který 21 let toto poutní místo spravoval.


Ozvěny chudoby v médiích

Ceny Ozvěny chudoby chtějí podpořit publicistiku, která zobrazuje chudobu co nejvýstižněji, ohleduplně, bez předsudků a s respektem k těm, které postihla. Záštitu nad cenami převzala paní Eva Pavlová. Dvě ze sedmi čestných uznání obdrželi naši kolegové Martin Chamer a Kateřina Rózsová.


Kameny zmizelých

Ve středočeské obci Mnichovice bylo slavnostně odhaleno dvanáct Kamenů zmizelých. Jejich smyslem je připomínat židovské obyvatele města, kteří byli během druhé světové války odvlečeni do koncentračních táborů a zavražděni. Kameny s mosaznou tabulkou nesou jejich jména a jsou umístěny v blízkosti domů, kde dotyční naposledy pobývali. Každý kámen tak připomíná smutný osud některé místní rodiny.


Výstava Lidice a Biblické příběhy

Mezinárodní dětská výtvarná soutěž Lidice přijímá každoročně obrázky dětí z více než sedmdesáti zemí světa. Jedno z čestných uznání letos putovalo do České školy Řím, která práce svých žáků propojila s výstavou Biblické příběhy.


Velké dobrodružství

Knihu Velké dobrodružství napsal P. Pavel Hověz, který se významně podílel na stavbě kostela v Brně-Lesné. Se čtenáři se setkal v kostele svatého Tomáše.


Festival Musaionfilm 2024

Muzeum Jana Amose Komenského v Uherském Brodu hostilo dvacátý šestý ročník festivalu muzejních filmů Musaionfilm. Přehlídky se zúčastnily instituce z celé republiky. Projekce doplnil kulturní a společenský program i odborné semináře o dokumentární tvorbě. Jednu z hlavních cen festivalu získalo už podruhé Ostravské muzeum.


180 let kostela ve Skřipově

Farnost Jana Křtitele ve Skřipově u Opavy slaví významné výročí. Připravila k němu mimo jiné výtvarnou soutěž pro děti. Jejich obrázky budou v kostele spolu s historickými fotografiemi obce a farního života k vidění do konce června.



Diář


Dolní Kounice, 21. - 23. června

Kefasfest

V areálu bývalého kláštera Rosa coeli v Dolních Kounicích bude opět open air festival plný hudby, sportovních aktivit a kreativních workshopů. Program doplní výstavy, filmy, divadlo a přednášky.


Karlovy Vary, 22. června

Charita open air

V Karlových Varech pomáhá Charita už 30 let. Oslava začne děkovnou mší svatou v kostele ve Staré Roli. Odpoledne zahraje ukulelový orchestr a další kapely, bude i doprovodný program.


Špindlerův mlýn, 22. června

Pochod pro hospic

Na čtvrtý ročník pochodu ve Špindlerově Mlýně a okolí zve hořický Domácí hospic Duha. V krásném krkonošském terénu je možné si vybrat trasu dlouhou 20, 12 nebo 3 kilometry.


Horní Studénky, 22. června

130 let hasičského sboru

Sbor dobrovolných hasičů v Horních Studénkách na Šumpersku slaví 130. výročí svého založení. Děkovnou mši svatou bude celebrovat biskup Antonín Basler. Následovat bude program až do noci.


Šternberk, 22. června

Tufest

Čtvrtý ročník festivalu současného umění ve Šternberku začne otevřením výstavy osmi současných výtvarných umělců. V dalším programu v areálu kláštera budou koncerty, besedy i občerstvení..


Žďár nad Sázavou, 23. června

Slavnostní zpívané nešpory

Slavnostní zpívané nešpory v kostele ve Žďáru nad Sázavou zakončí tříletý kurz chrámových varhaníků. Osvědčení jim předá biskup Vojtěch Cikrle, následovat bude malý varhanní koncert.


Zlín, 23. června

Milované město

Akci Milované město připravují ve Zlíně křesťanská společenství, neziskové organizace a církve. V programu pro všechny generace bude muzika a atrakce všeho druhu, ale bude i místo k přátelskému posezení.


Ostravice, 23. června

150 let evangelického kostela

Před 150 lety byl položen základní kámen evangelického kostela na Ostravici. Při slavnostní bohoslužbě k výročí bude kázat synodní senior Pavel Pokorný a zpívat sbor Naděje.



Zpravodajství

Premiéra: 18.6.2024

Výroba: 2024