Podpořte prosím Lepší oči pro Noe – sbírka na nové kamery pro přenosový vůz

Zpravodajské Noeviny

2.7.2024

Zpravodajství

Premiéra: 2.7.2024

Výroba: 2024

Reportáže


Noví biskupové převzali od papeže pallia

Při mši svaté o slavnosti apoštolů Petra a Pavla předal papež pallia novým biskupům. Společně s ostatními nově jmenovanými arcibiskupy-metropolity ho přijal také olomoucký arcibiskup Josef Nuzík.


Bohoslužba k zahájení všesokolského sletu

Třicátého června začal v Praze sedmnáctý všesokolský slet. Jeho 15 tisíc účastníků prošlo dopoledne centrem města, odpoledne se v pražské katedrále konala mše svatá s požehnáním sokolům. I přes horké a dusné počasí byla ve svatyni radostná nálada. Slavnostnost bohoslužby zvýraznily dobové kostýmy, vlajky a kroje. Slet vyvrcholí hromadnými vystoupeními cvičenců 4. a 5. července na stadionu v Edenu.


Začátek prázdnin na Prašivé

Prázdniny dětí ostravsko-opavské diecéze začaly i přes nepříznivé počasí tradičně na Prašivé setkáním s biskupem.


Otevření brněnského kostela sv. Jakuba

Po rozsáhlé rekonstrukci byl v Brně při slavnostní bohoslužbě znovu otevřen kostel svatého Jakuba.


Filmový festival v Karlových Varech

Na filmovém festivalu v Karlových Varech pracuje už potřicáté i ekumenická porota. Oceňuje filmy, které se ptají na zásadní rozměry lidského života. Na její pozvání přijeli na festival i jako pozorní diváci Tomáš Holub a synodní senior Českobratrské církve evangelické Pavel Pokorný.


Konference chval Mostná Hora

Na Mostné Hoře v Litoměřicích proběhla malá konference na téma Chvály a uctívání. Součástí programu byly společné modlitby, přednášky a sdílení. Účastníci měli možnost prožít skutečnost, že dokonalý mír, smíření a pokoj je možné uskutečnit jedině skrze Ježíše Krista. A to nejen ve Svaté Zemi, ale na celém světě.


Zdeněk Stuchlík: Proměny

Kostel Krista Dobrého pastýře v Hněvošicích na Opavsku byl vysvěcen v roce 1996. Hněvošická farnost spolu s Fyzikálním ústavem Slezské univerzity v Opavě v něm připravila výstavu fotografií prof. Zdenňka Stuchlíka. K vidění je do 21. července.




Diáře


Březnice, 3. července

Festival Jakuba Jana Ryby

Šestý ročník Festivalu Jakuba Jana Ryby má na programu více než dvě desítky akcí v různých místech. Na zahájení v Březnici zazní i světová premiéra díla Antona Aslamase na motivy Rybových skladeb.


Sázava, 4., 6. a 7. července

Pouť ke cti sv. Prokopa

Tři dny bude v sázavském klášteře oslava svátku sv. Prokopa. Vyvrcholí v neděli velkou svatoprokopskou poutí. Slavnostní mši svatou bude celebrovat opat strahovského kláštera Daniel Peter Janáček.


Cvilín, 4. - 7. července

Duchovní obnova s psaním ikon

Duchovní obnovu s psaním ikon povede na Cvilíně lektorka ikonopisectví Ludmila Adlerová. K dispozici bude i kněz P. Sebastian Gruca, který je rektorem cvilínského poutního chrámu.


Nitra, 5. července

Národní cyrilometodějská pouť

Všichni lidé dobré vůle jsou zváni na slovenskou Národní cyrilometodějskou pouť do Nitry. Pontifikální mši svatou bude slavit apoštolský nuncius na Slovensku arcibiskup Nicola Girasoli.


Teplice, 6. července

Check Accordion Trio

Festival Za poklady Broumovska pokračuje koncertem Check Accordion Tria v kostele Panny Marie Pomocné v Teplicích. Na koncert naváže komentovaná prohlídka kostela s varhaníkem.


Strání, 7. července

110 let od narození P. Olejníka

Kněz olomoucké arcidiecéze a skladatel liturgické hudby Josef Olejník se narodil 1. července před 110 lety. Za přítomnosti biskupů mu bude v rodném Strání odhalena pamětní deska.


Skoky, 7. července

Noc světel

Jedinečná Noc světel se uskuteční v kostele Navštívení Panny Marie ve Skokách. Po setmění zazní v krásně nasvíceném prostoru zpěvy z Taizé v podání improvizovaného sboru.


Laa an der Thaya, do 10. října

Vídeň na talíři

Výstava v dolnorakouském muzeu poblíž Znojma prezentuje předměty spojené s kuchyňskou kulturou kolem roku 1900. Je výsledkem úspěšného česko-rakouského projektu.



Zpravodajství

Premiéra: 2.7.2024

Výroba: 2024