Podpořte prosím Lepší oči pro Noe – sbírka na nové kamery pro přenosový vůz

Zpravodajské Noeviny

25.6.2024

Zpravodajství

Premiéra: 25.6.2024

Výroba: 2024

REPORTÁŽE


Dvacet let Stojanova gymnázia Velehrad

Stojanovo gymnázium na Velehradě slavilo 20 let od svého znovuotevření. Oslavy se zúčastnili současní žáci a rodiče i absolventi, zaměstnanci a příznivci školy. Za dvacet let gymnáziem prošla celá generace absolventů. Pokud jde o vzdělávání, má dnes škola špičkovou úroveň.


Půl roku po událostech

Šest měsíců po tragických událostech na Filozofické fakultě představila Univerzita Karlova další plánované kroky směrem k budování bezpečného prostředí, připravenosti a odolnosti studentů i zaměstnanců. Jedním z důležitých dílčích výsledků činnosti univerzity je vznik unikátního Centra resilience.


Klenotnice Velké Moravy

Od středy 26. června se pro návštěvníky Archeoskanzenu Modrá otevírá unikátní Klenotnice Velké Moravy. Ojedinělá stavba ve tvaru panteonu je umístěna devět metrů pod zemí. Klenotnice prezentuje šperky a vzácné nálezy zhruba z 9. století našeho letopočtu.


Vzpomínka na Josefa Hrubého

Hudební skupina Učedníci existuje už téměř čtyřicet roků. S několika písněmi vystoupila mimo jiné na třetím ročníku Porty Catholicy v Plzni v roce 1990. Nahrávka z archivu připomíná tuto událost i proto, že letos v květnu odešel k Hospodinu zakladatel a frontman tohoto uskupení Josef Hrubý. Láskyplně vzpomeňme na Josefa a jeho blízké.


Voraři na Berounce

Na Berounku se po 200 letech vrátili voraři. Třicet tun těžký a 22 metrů dlouhý vor se čtyřmetrovými vesly vyplul ze Zadní Třebaně směrem do Řevnic. Jeho stavitel Petr Marval použil stejnou techniku, jaká se používala v minulosti. Plavba byla součástí oslav významného výročí Dělnické besedy Havlíček.


Filmový festival v Bílovci

Nadšencům pohyblivých obrázků se podařilo na severu Moravy uspořádat nový festival amatérských filmů. Nadšení soutěžících i diváků snad dá vzniknout nové tradici.


Začátek prázdnin na Prašivé

Kostel sv. Antonína na Prašivé se už těší na děti, rodiny a biskupa ostravsko-opavské diecéze. Prvního července tam tradičně zahájí prázdniny společným setkáním.



Z DIÁŘE

 

Brno, od 20. června 

Doctores Ecclesiae

Diecézní muzeum v Brně zve na novou výstavu s názvem Doctores Ecclesiae neboli Církevní učitelé. Připomíná 750. výročí úmrtí svatého Tomáše Akvinského.


Praha, 27. června

Svátek Panny Marie Matky ustavičné pomoci

Arcidiecézní charita Praha zve na poutní mši svatou na svátek Panny Marie Matky ustavičné pomoci. Bude v kostele v Nerudově ulici, který je centrem modlitby za pomoc lidem v nouzi.


Plzeň, 27. června

Pohádkové náměstí

Pohádkové náměstí v Plzni nabídne zábavná stanoviště, kreativní workshopy, hudbu, tanec i skluzavku a kolotoč zdarma. Odpolední program pro malé i velké vyvrcholí pohádkou.


Kutná Hora – Sedlec, 27. června

Prague Summer Nights

Jeden z koncertů Prague Summer Nights bude v kostele v Kutné Hoře – Sedlci. Festivalový orchestr mladých hudebníků přednese mimo jiné předehru ke Smetanově Prodané nevěstě.


Kroměříž, 28. června

Ivan Theimer a Franz A. Maulbertsch

Komentovaná prohlídka na zámku v Kroměříži představí tvorbu sochaře Ivana Theimera a malíře Franze Antona Maulbertsche. Theimerova díla zdobí řadu evropských měst, na akci v Kroměříži bude osobně.


Lubina, 29. června a 1. července

Pěší pouť po stopách A. C. Stojana

Pěší pouť po stopách Antonína Cyrila Stojana pořádá Orel Lubina. Cílem první etapy jsou Hustopeče, odkud povede druhá etapa na Svatý Hostýn. Tam putování zakončí mše svatá.


Praha, 30. června

Mše svatá v katedrále

Součástí zahajovací neděle XVII. všesokolského sletu bude ekumenická bohoslužba v pražské katedrále. Připomene i výročí úmrtí Arnošta z Pardubic a výročí narození kardinála Tomáška.


Přelouč, 30. června

Svatojakubské koncerty

V kostele sv. Jakuba v Přelouči bude koncert skladatele, zpěváka a kytaristy, písničkáře a kapelníka skupiny Oboroh Slávka Klecandra. Vystoupí také písničkář a básník Jiří Smrž.

Zpravodajství

Premiéra: 25.6.2024

Výroba: 2024